Curriculum Vitae

Associate and visiting professor Eddy M. van der Velden, MA, RD, DDSD. Geboren in de 50-er jaren in Rotterdam.
Eddy M. van der Velden is een afstammeling van een beroemde Nederlandse familie van schilders, waarvan de stamboom terug te vinden is tot in de 16e eeuw ( Jacob van der Velde 1521, Jan van den Velde 1568, Esaias van de Velde 1590 ) en van medici, en hij bovendien sterk werd aangemoedigd door zijn vader, die arts was, leek het een logische stap om een verbindende factor te worden tussen plastische kunsten en geneeskunst. Afgestudeerd en als professioneel kunstenaar werkend, met een speciale interesse voor “de kunst van de geneeskunde en diens geschiedenis”, begon hij zich te bekwamen op het gebied van medische tatoeage en de specifieke toepassingen daarvan.

Sinds 30 jaar bestaat het vak “dermatografie en keratografie”. De ontwikkeling van deze subwetenschap kon alleen verwezenlijkt worden doordat Van der Velden de mogelijkheid kreeg om van 1980 tot 1986 lessen te volgen in klassieke tatoeagetechnieken bij Mitsuaki Owada ( Horikin I ), een ambachtsman in Japanse traditionele body-art, en lessen bij professor Tadashi Iizawa. Na het succesvol afronden van deze studies ontving Eddy M. van der Velden een eretitel, Horikin III.

Van der Velden heeft gedurende de laatste 40 jaar als onderzoeker, behandelaar , docent en trainer in een groot aantal ( academische ) ziekenhuizen gewerkt in binnen- en buitenland ( o.a. België, Duitsland, Italië, Israël, Brazilië, Birma, Vietnam en Nepal ) . Hij heeft baanbrekend onderzoek verricht naar de medische toepassing van tatoeagetechnieken, die nu bekend staan als dermatografie en keratografie, en is de grondlegger van deze erkende medische subspecialismen.

Van der Velden heeft sinds 1980 – 2020, 69.600 dermatografie- en 7600 keratografiebehandelingen verricht. Hij heeft onderzoek geleid en gedaan naar de toepassing van dermatografie in uiteenlopende medische disciplines, te weten bij de afdeling cranio-orale-maxillo-faciale chirurgie, bij plastische en reconstructieve chirurgie, bij oogheelkunde, dermatologie, oncologie,neurochirurgie,forensische geneeskunde en urologie in diverse ziekenhuizen ( zie beneden ) . Het meest recente onderzoek spitst zich toe op de hersenen. Daarvoor leiden Eddy Van der Velden en Dirk de Ridder het onderzoek naar nieuwe therapeutische toepassingen van dermatografie in het Brain Research consortium for Advaced International, Interdisciplinary & Innoative Neuromudulation Gent-Dunedin School of Medicine,University of Otago,New Zealand BRAI3N ).

Onderzoek naar innovatieve en experimentele dermatografie:
Dermatografie met 5-Fu kan beschouwd worden als een zeer bruikbaar alternatief voor de behandeling van onderhuidse fibrose, alsook voor andere typen huidafwijkingen. De resultaten van dermatografie met lage concentraties van de oplossing 5-Fu zijn klinisch getest en histopathologisch effectief bevonden in het verminderen van de overproductie van collageen en heeft een gunstige uitwerking op het verminderen van littekenweefsel.

Gedurende de afgelopen 9 jaar is onderzoek gedaan naar de behandeling met 5-Fu op therapieresistente aangezichtspijn en andere zenuwziekten, granuloma en epicondylitis. De voorlopige resultaten van dit onderzoek met lange nazorg zijn veelbelovend.

Andere werkzame stoffen – cytostatica zoals bleomycin, interleukine, interferon, nor-adrenaline en BCG ,Poliovirus vaccin – en de rol van diverse ontstekingsremmers zoals 5-Fluorouracil, zullen onderwerp van verder onderzoek zijn. Men verwacht dat dermatografie in de toekomst een belangrijke vaccinatiemethode wordt voor een grote aantal aandoeningen met inbegrip van huidtumoren en voor het vergroten van de werking van het immuunsysteem bij andere tumoren.

Research – Praktijk – Onderwijs
● Kliniek voor Medische en Esthetische Dermatografie, Arnhem, Nederland ( 1984 – 2020 )
● Directeur Research Instituut voor experimentele dermatografie ( 2010 – heden )
● Technische Universiteit Delft, Faculteit Elektrotechniek, M&CS Elektronisch Onderzoeks Laboratorium van de Biomedische Groep Elektrotechniek ( 2009 – heden )
● Brain Research consortium for Advanced, International Interdisciplinary & Innoative Neuromudulation. Gent-Dunedin School of Medicine, University of Otago, New Zealand, South Korea BRAI3N ) (2005 – heden)
● Algemeen Ziekenhuis Monica en Klina, Antwerpen, België, Afdeling Cranio-Orale-Maxillo- en gezichtschirurgie (1992 – 2015)
● Tilganga Eye Centre, Kathmandu, Nepal (1995 – heden) .
● Medical researcher, dept; Cirurgia Buca Maxilo Facial, Hospital Geral Universitário de Cuiabá, Brasil (1996 – Heden).
● Barzilai Medical Center, Ashkelon, Israël. Afdeling plastische en reconstructieve chirurgie. Faculteit gezondheidswetenschappen van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev Beer-Sheba ), Israël. Afdeling plastische en orale-maxillo-faciale chirurgie (1993 – 2015)
● Ludwig Maximilian Universiteit München, Duitsland, Afdeling Oogheelkunde (1996 – 2012)
● Het Oogziekenhuis Rotterdam, afdeling Cornea, Nederland (1995 – 2008)
● Academisch Medisch Centrum Amsterdam ( AMC ), Nederland, afdeling Oogheelkunde (1990 – 1994)
● Academisch Ziekenhuis Dijkzigt ( Erasmus MC ), afdeling dermato-venereologie en afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, Rotterdam, Nederland (1988 – 1996)
● Universitair Medisch Centrum Utrecht ( UMC ), afdeling maxillofaciale en orale chirurgie, Nederland (1986 – 2006)
● Hij is wereldwijd een autoriteit en onderzoeker van prehistorie/paleontologie en forensische geneeskunde.
● Referaten op verschillende universiteiten wereldwijd (Israël, Duitsland. België, Italië, Nepal, Brazilië, Birma, Vietnam)
● Artsen opgeleid voor de uitoefening van de dermatografie en keratografie in diverse academische ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Medische publicaties over dermatografie en keratografie, geschreven door Van der Velden:
● 133 artikelen in internationale medische tijdschriften.
● Medische publicaties in het Japans : 8 artikelen.
● Bijdragen als auteur aan diverse buitenlandse medische boeken ( in het Engels, Japans, Chinees, Portugees, Duits, Ivriet en Italiaans ( tezamen 14 hoofdstukken )
● Bijdragen als auteur aan diverse Nederlandstalige medische boeken (6)
● Bijdrage als auteur aan The Mosby Year Book of Dermatologic Surgery 1996.
● Bijdragen als co-auteur aan internationale medische en medisch-technische tijdschriften met de SINs-groep ( Small Implantable Neuro Stimulators ): 9 artikelen (2010 – heden)
● Intercollegiale toetsing bij diverse internationale medische tijdschriften.
● Meer dan 400 lezingen wereldwijd over dermatografie en keratografie.

In 1996 stichtten Eddy van der Velden en dr. Jan Kok de Cornea Eye Bank in Nepal. Hier verzamelden ze hoornvlies dat door overledenen beschikbaar werd gesteld aan de medische wetenschap. Dit hoornvlies werd daarna in het Tilganga Eye Hospital zodanig behandeld en geschikt gemaakt dat het vervolgens als hoornvliestransplantaat konden worden gebruikt. Donaties, gedaan door de dr. Jan Kok Foundation hebben het mogelijk gemaakt om elk jaar meer dan 1000 van zulke hoornvliestransplantaten geschikt te maken voor transplantatie, zodat ze op verzoek en zonder verdere kosten naar andere ontwikkelingslanden in Zuid-Oost-Azië gestuurd konden worden.

In datzelfde jaar 1996 begon Van der Velden tevens oogartsen op te leiden om patiënten die leden aan hoornvliesbeschadiging ( leucoma cornea ) te behandelen door middel van keratografie ( medische oogtatoeage ) . Deze werkwijze stelt de vaak jonge patiënten in staat om af te komen van het stigmatiserend effect van een verkleurde cornea en ze zo weer zelfvertrouwen en een beter leven te geven. Tegenwoordig vinden er jaarlijks tussen de 125 en 200 behandelingen plaats in Nepal, waarbij de Van der Velden Foundation voor de noodzakelijke kleurstofpigmenten en naalden zorgt.

Van de Velden is Honorary and Visiting Professor, en medisch onderzoeker in het Tilganga eye center, dept. cornea unit, Kathmandu, Nepal (1995 – heden).

Van de Velden is Honorary and Visiting Professor, en medisch translationeel onderzoeker tilganga op de afd. oral maxillo-faciale chirurgie in Hospital Geral Universitário de Cuiabá, Brasil (1998 – heden).

In 2005 hebben Eddy van der Velden en Prof.dr. Dirk de Ridder een project geïnitieerd om de grenzen van de neuromodulatie te verleggen. De nieuwe techniek behelst het aanbrengen van microchips die gevoed worden door piepkleine batterijen en die batterijen worden opgeladen door de energie die het lichaam geeft. De neuromodulatie-besturingssystemen worden geïmplementeerd door Smartphones te gebruiken via een proces dat werd ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, www.braininnovations.nl

Van der Velden is Honorary Visiting Professor, wetenschappelijk onderzoeker en coördinator van de SINs-groep (Small Implantable Neuro stimulators , afdeling BRAI3N ), Gent België – Otago New Zealand, Zuid Korea en de technische Universiteit Delft, Faculteit Elektrotechniek, M&CS Electronisch Onderzoekslaboratorium van de Biomedische Elektronica Groep (2009- heden).

Eddy M. van der Velden

● Oprichter en lid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatografie (1993 – heden)
● Lid van het Nederlands Specialisten Register voor Dermatografie (1995 – heden)
● Directeur van Medicer® en Phamacer® Arnhem, Nederland. Medische producten, o.a. Edulazalf® (1990 – heden)
● Directeur Rainbowcolors® Nederland. Medische kleurstofpigmenten (1995 – heden)
● Directeur van de kliniek voor Medische en Esthetische Dermatografie te Arnhem (1984 – 2020)
● Directeur van het Onderzoeksinstituut voor Experimentele Dermatografie (2010 – heden)
● Erelid van de Tattoo Art Association in Japan ( 1985 – heden )
● Ereburger van de stad Coban in Guatemala (31 oktober 1993)
● Ereburger van de stad Balclutha in New Zealand (22 januari 2016)
● Secretaris-generaal voor Europa van het Comité de Defensa de la Clave, Havana, Cuba (1989 – heden)
● Secretaris van het Europees Danzón Orkest, Danzón Instituut Nederland (1999 – heden)
● Penningmeester van de ECLPF (European Cleft Lip and Palate Foundation), Nederland/België (2004 – heden)
● Lid van de Vereniging voor Japanse kunsten (1990 – heden) 
● Lid van de New York Academy of Sciences (1999 – heden) 
● Lid van de World Intellectual Property Organization, New York (2000 – heden)

Maatschappelijke initiatieven en Kunstprojecten

● Eddy van der Velden, Theo Driessen: Oprichting actiegroep ‘twee ons wil een kilo zijn’, augustus 1971 
● Eddy van der Velden, Theo Driessen: Actiegroep 2 ons, ‘Vietnam actie’. Maas en Roerbode, september 1971 
● Eddy van der Velden, Theo Driessen: Actiegroep 2 ons, ‘Buitenlandse arbeiders ook’, 3000 bezoekers bij de kerstviering in Roermond, Maas en Roerbode, december 1971 
● Eddy van der Velden, Theo Driessen e.a.: Oprichting van het JAC ( Jongeren Advies Centrum ), Roermond, 1970-1972 
● Eddy van der Velden e.a.: lid van de Roermondse Jeugdraad, adviescomité voor de Roermondse gemeenteraad, 1971-1972 
● Eddy van der Velden, Frank van Eindhoven: opening van de vrije kunstgalerie ‘Gemini’, Roermond, 1972-1973 
● Eddy van der Velden, Frans Jongmans: grondleggers van ; Opdracht van de provincie Gelderland voor “In ruimte en toekomst”, 14m x 10m muurschildering voor het Arnhemse Film Festival, 1975 
● Eddy van der Velden: oprichter van K 74. Kunstgalerie voor studenten van de Arnhemse Kunstacademie, 1974-1977 
● Eddy van der Velden: opening van het Zuid-Molukse restaurant ‘Black and White’, Arnhem, 1977-1978 
● Eddy van der Velden, Marte Röling, Quintus Jan Telting e.a.: Kunstuitwisseling vanwege het 400-jarig bestaan van de Verenigde Staten van Amerika, expositie in het Museum voor fijne kunsten in Boston, 1979-80 
● Eddy van der Velden, Leo den Dulk e.a.: medeoprichters van “Hulp aan slachtoffers van geweld”, in samenwerking met het Ministerie van Justitie en het Arnhems Vrijwilligers Centrum, 1983 
● Eddy van der Velden, Leo den Dulk e.a.: medeoprichters van de Arnhemse tak van de “Vereniging voor Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen”, 1983-1985 
● Eddy van der Velden, Leo den Dulk: Oprichters van ‘Musashi’ dojo voor Japanse vechtkunst (kendo, iaido, jodo), Arnhem 1985-1989